Élet Európa egyetlen kettéosztott városában, Nicosiában.

Egy év - Két Húsvét

2016/05/09. - írta: Benjamin Tompai

Egyre gyorsabban pörögnek a napok. Kezdem igazán otthonosan érezni magam a ciprusi hőségben, bár már volt olyan nap, amikor délután csak 20-22 fok volt. Nem volt könnyű.
Lassan belerázódunk a mindennapokba. Eddig minden héten volt egy előre megtervezett menetrendünk, és aszerint kell dolgoznunk, vagy az irodában vagy a menekültközpontban kell dolgoznunk. 

Egyelőre csak pozitív tapasztalatom van a két alkalomból, amit ott töltöttem. Legtöbbet négy szíriai sráccal voltam, de volt, hogy egy niggériai migránssal játszottam Jengát majdnem két órán keresztül. Nagyon komolyan vette a dolgot. UNOban pedig már nagyon profik vagyunk, ráadásul már arabul is tudom a négy színt: 'asfar, 'ahmar, akhdir, 'azraq. ( أصفر أخضر أزرق أحمر )

img-20160511-wa0005.jpg
Az elején nem lelkesedtem a munkának ezzel a részével, de sokkal jobb tapasztalataim vannak eddig, mint ahogy vártam. De még nagyon az elején vagyunk, biztos vagyok benne, hogy lesznek rosszabb pillanatok is velük.

Apró érdekességként megjegyzem, hogy idén sikerült kétszer ünnepelnem Húsvétot. Cipruson a fő vallás az ortodox keresztény, és mint tudott, náluk ez az ünnep más időpontra esik. (kivétel lesz 2017, amikor egyszerre ünnepelik majd) Ilyenkor az emberek a hagyományok szerint bárányt grilleznék és az idő nagy részét a családdal töltik. Pénteken körmeneten vesznek részt, majd a templom előtt egy óriási máglyát gyújtanak, és úgy folytatják a szertartást. Szombaton éjjel pedig az egész város hangos a petárdák durrogtatásától.

Hétfőn egy faluba mentünk, ahol egy búcsúhoz hasonló rendezvény volt egész nap; különböző tradicionális játékokkal, rengetek kajával és műsorokkal a színpadon. Ráadásul a sör is egy euróval olcsóbb volt, mint a városban, ami még így is 2 euro.

Vasárnap megrendeztük az első nagyobb eseményünket, aminek a neve Open Mind – Open World volt. (Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1733172433606059)
Különböző ismerkedős játékot játszottunk, bemutattuk saját magunk és volt egy hosszabb quizjáték az országokról, ahol megtanulhatták, hogy nem szűkölködik a világ a magyar találmányokban. Szerencsére minden jól sikerült, és az remélhetőleg az összes résztvevő jól érezte magát. Keddre már szervezzük is az első film klubot. (Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1691957667721279)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onkenteskentcipruson.blog.hu/api/trackback/id/tr818699374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása